Blue Screen of Death

De Blue Screen of Death (BSOD), of in het Nederlands het blauwe scherm des doods, is een veelvoorkomend probleem op computers. Het is een foutmelding die optreedt wanneer het besturingssysteem van de computer crasht en niet meer normaal kan functioneren. Dit artikel gaat dieper in op het fenomeen van de Blue Screen of Death en geeft enkele handige tips om dit probleem op te lossen.

Wat is de Blue Screen of Death?

De Blue Screen of Death is een term die wordt gebruikt om het blauwe scherm weer te geven dat verschijnt wanneer het besturingssysteem van een computer niet meer normaal kan functioneren. Het scherm toont een foutmelding en vaak een cryptische foutcode. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals hardware problemen, onjuiste stuurprogramma’s, problemen met de software of het besturingssysteem zelf.

Oorzaken van de Blue Screen of Death

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor de Blue Screen of Death. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Onjuiste of verouderde stuurprogramma’s
 • Hardware problemen, zoals een defect geheugen of harde schijf
 • Oververhitting van de computer
 • Onstabiele software of problemen met het besturingssysteem
 • Virussen of malware-infecties

Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van de Blue Screen of Death vast te stellen om het probleem effectief te kunnen oplossen.

Veel voorkomende foutcodes

Bij een Blue Screen of Death wordt vaak een foutcode weergegeven die kan helpen bij het identificeren van het probleem. Enkele veelvoorkomende foutcodes zijn:

 • 0x0000001A: MEMORY_MANAGEMENT
 • 0x0000007E: SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
 • 0x000000D1: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
 • 0x000000F4: CRITICAL_OBJECT_TERMINATION
 • 0x00000050: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Het noteren van de foutcode kan nuttig zijn bij het zoeken naar oplossingen op internet of bij het raadplegen van technische ondersteuning.

Hoe de Blue Screen of Death op te lossen

Het oplossen van de Blue Screen of Death kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het probleem aan te pakken. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

Stap 1: Herstart de computer

Soms kan een eenvoudige herstart van de computer het probleem oplossen. Als de Blue Screen of Death slechts eenmalig optreedt, is de kans groot dat het probleem van voorbijgaande aard is en vanzelf verdwijnt.

Stap 2: Controleer hardware problemen

Hardware problemen kunnen leiden tot een Blue Screen of Death. Controleer of alle hardwarecomponenten van uw computer goed zijn aangesloten en functioneren zoals ze zouden moeten. Een defect geheugen of een beschadigde harde schijf kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van het probleem.

Stap 3: Update stuurprogramma’s

Onjuiste of verouderde stuurprogramma’s kunnen conflicten veroorzaken en leiden tot een Blue Screen of Death. Zorg ervoor dat al uw stuurprogramma’s up-to-date zijn. U kunt dit handmatig doen door de websites van de fabrikanten te bezoeken of gebruik te maken van speciale software die de stuurprogramma’s voor u bijwerkt.

Stap 4: Verwijder recent geïnstalleerde software

Als de Blue Screen of Death optreedt na het installeren van nieuwe software, is het mogelijk dat de software niet compatibel is met uw systeem. Probeer de recent geïnstalleerde software te verwijderen en controleer of het probleem zich blijft voordoen.

Stap 5: Voer een systeemherstel uit

Een systeemherstel kan soms helpen bij het oplossen van problemen met de Blue Screen of Death. Hiermee kunt u uw computer terugzetten naar een eerdere staat waarin het probleem mogelijk nog niet bestond. Zorg ervoor dat u een recent herstelpunt kiest dat is gemaakt voordat het probleem optrad.

Preventieve maatregelen

Om de Blue Screen of Death te voorkomen, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen:

 • Houd uw systeem up-to-date door regelmatig updates te installeren.
 • Zorg voor een goede ventilatie van uw computer om oververhitting te voorkomen.
 • Gebruik betrouwbare antivirussoftware en zorg ervoor dat deze altijd up-to-date is.
 • Wees voorzichtig bij het installeren van nieuwe software en zorg ervoor dat het compatibel is met uw systeem.
 • Maak regelmatig een back-up van uw belangrijke bestanden om gegevensverlies te voorkomen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u de kans op een Blue Screen of Death aanzienlijk verminderen.

Conclusie

De Blue Screen of Death kan een frustrerend probleem zijn op computers, maar met de juiste stappen en voorzorgsmaatregelen kunt u het probleem effectief aanpakken. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van het probleem vast te stellen en de juiste oplossing te implementeren. Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen als de Blue Screen of Death steeds opnieuw optreedt?

Als de Blue Screen of Death herhaaldelijk optreedt, probeer dan de hierboven genoemde oplossingen. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een technisch expert.

Kan een virus de Blue Screen of Death veroorzaken?

Ja, virussen of malware-infecties kunnen de Blue Screen of Death veroorzaken. Zorg ervoor dat u een betrouwbare antivirussoftware gebruikt en voer regelmatig scans uit.

Zal het vervangen van de harde schijf het probleem oplossen?

Als de harde schijf defect is en de oorzaak is van de Blue Screen of Death, kan het vervangen ervan het probleem oplossen. Raadpleeg een professional voor advies.

Moet ik een professional raadplegen voor hulp bij het oplossen van de Blue Screen of Death?

Als u na het proberen van de bovenstaande oplossingen nog steeds problemen ondervindt met de Blue Screen of Death, is het raadzaam om een professionele technicus te raadplegen voor verder advies en assistentie.